Turska kuhinja – jela koja morate probati

turska hrana bazar

Turska ima veliki izbor predivne hrane. Sve je tako šareno, lepo i primamljivo. Preporučićemo vam jela i poslastice koje obavezno morate probati.   


1 . Burek

Simbol turske kuhinje se sastaji od tankih slojeva testa, koja su punjena ukusnim filom. Turska ima desetine vrsta bureka. Najpopularniji su burek sa mlevenim mesom, feta sirom, spanaćem i krompirom. Pravi turski burek je hrskav i nema viška ulja. Konzumira se uz turski jogurt. Spoj bureka i jogurta je jako hranljiva i osvežavajuća kombinacija. 

2.   Baklava

Baklava je poslastica jako popularna u Turskoj. Priprema se od tankih kora sa različitim nadevima. Tradicionalna turska baklava je sa nadevom od pistaća i meda. Za nadev se još koriste orasi, lešnici i bademi. Bez obzira koji se orašasti plodovi nađu u baklavi, ona ima savršen ukus.

turska baklava

3. Mantije

Ovo je jako ukusno jelo. Posebno testo je punjeno mešavinom mesa, a zatim se kuva ili sprema na pari. Postoje razne mantiije u smislu oblika, veličine i načina serviranja. Najpoznatije mantije su jako sitne i malene. Konzumiraju se prelivene jogurtom, lukom i divnom kombinacijom začina. 

4. Ratluk

U prošlosti je samo viša klasa uživala u ratluku. Danas se u kafićima, ratluk servira uz crnu tursku kafu. Glavni sastojci ratluka su šećer, brašno, puter, badem, orasi ili pistaći. Naravno i nezaobilazni šećer u prahu, koji se posipa preko mekanog i sočnog ratluka. Turski ratluk je jako ukusan i podseća na gumene bombone. 

turska ratluk

5. Kebab doner

Kebab doner se pravi od tankih odrezaka junetine koji su nanizani na visoki ražnjić. Ražnjić se polako okreće na roštilju. Pečeno meso, se specijalnim nožem reže na kriške i servira u lepinji ili kao sendvič. U sendvič se stavlja salata, a najčešće je to luk, kiseli krastavci ili čili. Ovo je turski fast food. 

6. Alva

Tradicionalni turski slatkiš, Alvu, uglavnom turisti kupuju kao suvenir. Može se čuvati na sobnoj temperaturi, pa je pogodna za transport. Alva može da sadrži seme suncokreta, lešnik ili pistaće. Ali može da obuhvata i povrće, šargarepu, tikvu ili bundevu. Ima raznih vrsta alve i sve su ukusne na svoj način. 

7. Ćufte 

U Turskoj postoji čak 300 vrsta ćufti. Ćufte različitih veličina su jako popularne. Mleveno meso se meša sa lukom i začinima, naprave se kuglice, a zatim se prži ili priprema na roštilju. Konzumira se u kombinaciji sa salatom.  

8. Sladoled

Turska je poznata po fantastičnom sladoledu. Dondurma je originalni turski  vrhunski sladoled. Razlikuje se od klasičnog sladoleda po ukusu i gustini. Postoji veliki izbor sladoleda, a na vama je samo da izaberete. 

9. Dolme 

Ovo jelo predstavlja povrće punjeno mesom ili pirinčem, sa raznim začinima. Može se puniti paprika, tikvica ili patlidžan. Ovo jelo se služi tolo u kombinaciji sa jogurtom i belim lukom ali i raznim zanimljivim začinima. Jako je lepo i ukusno. 

10. Lokma

Ovo su pržene kuglice od testa. Liči na naše krofne ali su manje, idealne za jedan zalogajčić. U sredini su mekane, a spolja hrskave, prelivene šećernim sirupom. Kada ih zagrizete iscuri sirup. Predivna poslastica.

Ukoliko još uvek razmišljate gde ćete na letovanje, možda je Turska prava destinacija za vas. A ako čeznete za nečim još egzotičnijim razmislite o putovanju u Indiju ili Japan. A ako ništa drugo uvek možete da se okrenete proverenoj varijanti – letovanje u Grčkoj!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *