Tasos – mirno mesto za odmor

Prvi put sam ove godine išla na Tasos sa društvom u nadi da ćemo se odmoriti i zabaviti istovremeno. Ovo prvo nam je uspelo, ali od ovog drugog nije bilo ni u tragovima. Smeštaj nam je bio fantastičan, u vili Aldebaran, ljubazni domaćini i super lokacija. Gazde su divne, baš se trude oko gostiju, ali bilo je svakakvih, kojima se nije dalo ugoditi, što je uvek za očekivati.

tasos letovanje

Što se tiče samog mesta, klasično grčko selo sa mnogo taverni, suvenirnica i poslastičarnica. U mestu postoje dve plaže. Jedna je manja peščana kod parkinga, a druga je skoro pa peščana, glavna i dosta dugačka. Iznajmljivanje ležaljki je kao i svugde, po ceni dva pića, dobije se set od dve ležaljke i jedan suncobran. Bez pića košta 6 evra, ali mi smo koristili onu prvu opciju naravno.

U samoj Limenariji zabave za mlade baš i nema. Prošle godine smo bili na Zakintosu, znate već i sami kakvo je tamo ludilo. Srećom pa smo krenuli kombijem i nalazili smo zabavu po drugim mestima i plažama.

tasos letovanje plaza

Sama vila Aldebaran je zavučena u jednoj od sporednih ulica Limenarije, a u stvari je odmah u centru, kad se izađe iz kompleksa. Ceo je u zelenilu tako da pruža utočište od buke saobraćaja sa glavnog puta i gužve sa šetališta u jeku sezone. Za sve goste obezbeđen je parking prostor, koji se nalazi u neposrednoj blizini kompleksa.

Kompleks vile Aldebaran se sastoji od tri zgrade. U prvoj su vlasnici, u drugoj je recepcija i u trećoj su studiji i apartmani. Nas sedmoro smo se smestili u jednom tom studiju i apartmanu. U agenciji su nam rekli da ne mogu da nam obećaju da ćemo biti soba do sobe, ali su nam ispunili ono što smo tražili i tako smo i bili smešteni. Imali smo sreće pa je još jedna grupa mlađih bila smeštena odmah preko puta nas, u jednoj od tih mezoneta.

Što se tiče našeg apartmana, u agenciji su nam rekli da je samo za 4 osobe, ali kad smo stigli tamo, oduševila sam se pošto je veće od stana u kojem trenutno živim sa cimerkom 🙂 . U spavaćoj su dva kreveta, a u dnevnom boravku je kuhinja sa velikim trpezarijskim stolom i dva kauča na koja kad se otvore, mogu da stanu po dve osobe, nije samo za jednu. Pošto gazdarica vodi računa o vili u svakom pogledu, nisu nam dozvolili da povedemo još jednog drugara. Dnevna soba nam je izlazila na terasu na kojoj smo mogli svi da se smestimo i da se pri tom ne sudaramo nogama ili da nam vise sa terase. Trokrevetni studio nije imao tri obična kreveta nego samo dva obična i jednu sofu na razvlačenje. Kad se sofa rasklopi, mora da se preskače do kreveta, ali je inače soba dosta komotna. Ušli smo i u onu mezonetu. Na dva sprata je, sa terasom na drugom spratu. Dole su ista dva kauča koja smo mi imali u dnevnoj sobi, a gore francuski ležaj. Inače, sve terase u kompleksu su okrenute ka prelepom dvorištu. Nije nam bilo bitno na kojoj strani sunce zalazi ili izlazi, pošto smo ionako od jutra kampovali po plažama.

tasos vila aldebaran

Ceo Aldebaran je uređen u narandzastoj boji koja prija očima i koja stvara prijatan ugođaj u jednoj tipičnoj letnjoj atmosferi. Prvi utisak te domaćinske atmosfere ostavlja fantastično dvorište koje okružuje kompleks. Visoko razgranato drveće, savršeno podšišana trava i  ruže u žutoj i crvenoj kombinaciji. Tamo možete naći spas u  vrelim letnjim noćima, a kao dodatak zabavi, vlasnici su napravili i zidani roštilj koji nam je bio dostupan u svakom momentu. U debelom hladu drveća, raspoređene su drvene klupe i stolovi koje smo svakodnevno koristili za zajednička druženja. Gazdarica nije imala ništa protiv naših okupljanja i kasnih druženja, dokle god nismo smetali drugim gostima. Tu je i gazdaricin simpatični debeli riđi macak koji nam je pravio drustvo, naročito uz roštiljanje.

tasos bazen letovanje

Sveopšti utisak je da bih išla tamo rado ponovo. Najveći utisak su ostavili Mermerna plaža i selo Panagija. Pozdrav do sledećeg članka 🙂

Leave a Reply