Kako se pripremiti za putovanje po Boliviji?

Bolivija

Kontinent na koji turisti iz naših krajeva se retko odlučuju da otputuju je definitivno Južna Amerika.  Osim daljine, finansija, tu je bitan element i vreme, jer za jednu ovakvu turu potrebno je izdvojiti bar dve ili tri nedelje. Ovaj deo sveta krije mnoge tajne i avanture, i prava je šteta samo zagrebati površinu tog misterioznog sveta. Ali ukoliko vam već sad nedostaje leto i već sanjate o letovanju 2020, možda je za vas idealno rešenje da u toku zime odete na južnu hemisferu i uživate ove zime u toplom vremenu i istraživanju nove kulture.

Ako se odlučite da posetite ovu egzotičnu zemlju, spremili smo vam najosnovnije informacije bez kojih ne bi trebalo da krećete na put. 

Bolivija se nalazi u Južnoj Americi i graniči se sa Brazilom, Paragvajem, Argentinom, Čileom i Peruom. Obuhvata planinsko područje Anda, a u istočnom delu se nalaze kišne šume. Glavni grad je Sucre, mada je La Paz sedište izvršne vlasti, pa se on vodi takođe kao glavni grad. Većina stanovnika je indijanskog porekla. Stanovnici su većinom katolici, a ostatak protestanti. 

Što se tiče stanovnika Srbije, viza za Boliviju je potrebna, ali je besplatna. Prilikom pribavljanja iste, potrebno je da vam pasoš traje duže od šest meseci od podnošenja zahteva. Potrebno je da imate rezervaciju smeštaja i  avionske karte, ali ako putujete sa agencijom, dovoljan je samo vaučer sa potvrdom datuma ulaska u zemlju. Trajanje vize je 30 dana, ali je produženje moguće za dodatnih dva puta po 30 dana, što ukupno iznosi 90 dana. Takođe, potreban je izvod iz banke za prethodnih 30 dana.  Inače, najbliža ambasada Bolivije je u Rimu. 

Još jedna stavka koja je obavezna je vakcina protiv žute groznice, kao i sertifikat. Vakcina u Boliviji je besplatna, pa je možete i tamo primiti. 

Ukoliko vam zatreba medicinska pomoć, možete je dobiti u Boliviji, i plaća se uglavnom gotovinom. Kartice i čekove ne primaju. Zbog  velike nadmorske visine, turisti mogu da imaju osećanje mučnine ili probleme sa disanjem. Na sajtu Svetske zdravstvene organizacije mogu da se prate podaci o epidemijama u svetu, pa tako i za Boliviju.
Bolivijska valuta je bolivijano. Od stranih valuta, više se preferira dolar u odnosu na evro, koji je teško zameniti u menjačnicama. Što se kartica tiče, radi većina svetski poznatih kartica, kao što su Visa, Master Card,…

bolivija

Glavni jezici za sporazumevanje su španski i engleski. Na svim bitnim turističkim punktovima ćete se sporazumeti i dobiti informacije koje su vam potrebne.
U Boliviji, kao u okolnim zemljama, problem su ilegalni nakrotici. Prema sajtu Ministarstva Srbije: Turisti se za svaku vrstu pomoći mogu obratiti lokalnoj turističkoj policiji ili Konzularnoj službi MIP-a (Direccion General de Regimen Consular, tel. 591-2 2408508, consular@rree.gov.bo).

Počasni konzul R. Srbije u Boliviji je Žana Petković de Rodrigez (email:  petkovic.kuljaca@gmail.com ). 

Iako se nadamo da vam ove poslednje informacije neće zatrebati, posebno ako se odlučite za agenciju koja će vam isplanirati put i rešiti tehnička pitanja, nije naodmet znati i ovu informaciju.

Što se tiče šta sve možete da očekujete od ove nestvarne zemlje su  svakako spektakularni predeli, vrhovi Anda, lame na ispaši… U La Pazu će vam se zavrteti u glavi, prvo od nadmorske visine od 3360m, a zatim i od prelepih zgrada, plaza, katedrale San Francisco, Valley of the moon,… Zanimljiv je i obilazak slane pustinje Uyuni, gde se može pogledati kako se obrađuje so, zatim dom gigantskog kaktusa, i još predele nacionalnog parka Eduardo Avaroa,…
Ali nećemo vam više otkrivati tajne ove magične zemlje. Ako smo vam zagolicali maštu, možda je to znak da je vreme za jednu od većih avantura u vašem životu.

Leave a Reply